diabetesfamilj.blogg.se

Skriver om hur Diabetes typ1 hos vår dotter påverkar vardagen, och vår familj.

Förkylningstider

Publicerad 2014-10-22 10:25:35 i Allmänt,

Hej i regnrusket! 
 
Förkylningstider... Tröttsamt. Stina är förkyld. Vi andra oxå. Men våra bukspottkörtlar reder ut det själva. Pelle och jag är Stinas bukspottkörtel. Typ. Pumpen hjälper oss brutalt mycke! I pumpen ställer man in den basala dosen som tickar. Är man förkyld kan msn behöva mer insulin, den tiden. Men det beror på vart förkylningen sätter sig. Sätter den sig i magen, tar inte kroppen upp insulinet så bra. Då blir man lite resistent och kan behöva mer än vanligt. Då stämmer inte kvoterna på Enheter/10 kolhydrater. Då blir hon hög i sitt blodsocker efter mat. På natten kan det oxå behövas mer insulin. Så det som stämde härom natten, gäller inte denna natten. 
Stinas blodsockerkit
 
det kan kännas stressigt när hennes bS är över 10 nästan hela dygnet. Men det är bara att låta tiden gå. Förkylning stannar inte för evigt. 
Nu är det kallare ute. Väder påverkar oxå bs. Då blir det att höja lr sänka doser och följa med i väderomslag. Det finns inget självskrivet. En del barn behöver höjda doser och andra, sänkta. 
 
En en annan faktor i förhöjda värden är, tillväxthormon. När barn växer, gör de ofta det på natten. Då höjs blodsockret. På ett friskt barn behövs oxå mer insulin då. Men då reglerar kroppen det själv. Här höjer vi basalen temporärt lr så ger vi korrigeringsdoser som vi knappar in på pumpen. 
 
Stina blir 5år i januari. Hon, som andra barn älskar godis! Hon äter lördagsgodis och fredagsmys. Hon äter glass och annat oxå. Skillnaden är att hon behöver insulin från sin pump. För att göra godisätandet bättre, äter hon choklad lr chips till sitt godis. flr att få en långsammare blodsockerhöjning och långvarigare värde. Äter hon bara t.ex en tablettask blir det bara snabba kolhydrater som går snabbt upp o snabbt ner. Med choklad till blir det fett och långsammare höjning. Vilket knte påfrestar kroppen lika mycke. Hon får knte så mycke godis. Men tillräckligt! Och hon tjatar inte om mer, för hon och Olle får lika. 
Glass äter hon inte light. Den vanliga är bättre då den är fetare, vilket på samma vis där ger en långsammare höjning av blodsockret.
 
vi byter nålen var tredje dag. Vi byter även insulinet då. Stina är så duktig och tålig. Ibland får vi byta oftare, vid höga värden som inte vill gå ner. Häromdan var det en liten insulinkudde på skinkan efter nålen. Då tar inte kroppen upp insulinet bra. Där fanns en förklaring på de värdena på 17, 23 och 25, som visades den kvällen... 
 
I övrigt hittar vi på typ samma grejer som andra med våra barn. Bara att vi får ha mer koll på S så hon mår bra I sitt blodsocker och att ha regelbundna mattider. Ha med blodsockerapparat och dextrosol jämt. ha lite koll på kolhydratsmängder och appen med listor i mobilen e bra oxå. 
 
Vi vi lever livet. Livet ska inte leva med oss. 
 
Morssning

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela