diabetesfamilj.blogg.se

Skriver om hur Diabetes typ1 hos vår dotter påverkar vardagen, och vår familj.

Dra tillbaka klockan...

Publicerad 2014-10-26 20:36:05 i Allmänt,

Lekland
Sova husvagn
Dra tillbaka klockan
Träffa goa vänner.
 
Växjö va helgens mål. Husvagnen hängde bak på. Vi ställde upp den (läs Pär, ställde upp den) vi väntade för att åka vidare till vänner och äta. Vi brukar försöka hålla mat-tiderna. Jämna blodsockerkurvor gillas! Mat fika och kvällsmat hos våra vänner...tiden flöt förbi och blodsockret höll sig fint! Fast det blev sänkt basal den kvällen,  temporärt. Stina hade hemma testat en annan ficka att ha pumpen i. Hon brukar ha pumpen i som en fick med mudd runt magen. Men hemma fick hon testa den som kom med pumpen, som
man sätter i byxlinningen. Och hon gillade den
 
Bra med plastficka att se igenom. 
 
För en vanlig familj...är det ju en baggis med lekland. För oss är det lika kul men lite mer koll. Vi började med mellis. Tider. Lördagsgodis blev det då. Sen sprang Stina snabbt iväg till de stora rutchkanorna. Hon får gärna åka själv för jag tycker det är läskigt hehe. Speciellt när de är så hala som där. stina hinner upp och ner två gånger medans Olle och jag klättrar upp och åker en gång😉. Snabb!! 
Vi sänkte basalen till 80% i två timmar så hon skulle kunna springa och leka massor. 
Vi sköt bollar och Olle och Stina tyckte det va jätteroligt, tills Stina blev ledsen att hon inte kunde ha just den gula att skjuta bollar med. Ledsen, knäckt, gråter... Jag kollade sensorn och den sa 4.7 med två pilar ner. Fingret sa 3.3 och det blev två dextro. Normalt skulle hon sitta stilla en stund då för att få upp blodsockret men här "kunde" hon inte det. En stund senare fick det bli lunch. Det är svårt såna dagar vad man kan låta henne äta utan insulin, vad hon springer av sig och va hon blir hög av. 
stina är modig. Klättrar upp å åker iväg, hon är så himla skön som vågar! När hon springer iväg själv vill vi ju ändå kolla. En av gångerna hittade jag henne en bit upp inställningarna med Martin. Bad honom kolla pumpen, varpå hon tar upp den o säger "5.4 en pil upp". Toppen!! Sa jag att hon inte ens är 5år?! 
 
 
Stina ser inga hinder. Jag hoppas att jag inte ger henne hinder. Min skräck! 
 
Inatt drogs klockan tillbaka. Eftersom basal och bolus (måltidsdosen) är inställda efter tider och tidseffekter, spelar ju tiden roll. Idag blev Stina låg efter kvällsmat. Annars har inte tiden visat nåt mer idag. Vi får se imon. Då är det dagis. Men hag kan ju inte va hemma från jobbet pga det. Jag tror de löser det på dagis...jag vet att de gör det. Men nämna detta måste vi. Hon ska ju till Andreasgården då under fm.
 
livet är fullt av utmaningar. Anta dem! 
 

Autoimmun familj

Publicerad 2014-10-26 19:34:53 i Allmänt,

När S hade haft diabetes i 2år och 1mån, va hon och jag på diabetesmottagningen för kontroll. Pelle brukar va med men inte den gången. Vi går var tredje månad på kontroll. Hba1c kollas. Det är ett medelvärde på blodsockret på lång tid. Vikt och längd. Doser kollas och annat. 
 
Denna gången var det en annan läkare än vi haft tidigare. Och ingen diabetessköterska. Så läkaren fick göra allt själv. Längd. Vikt. Då såg jag att Stina gått ner i vikt. Tänkte att sen vi fick pumpen så åt hon mindre portioner och hon hade växt på längden. Jag trodde vi skulle ha årskontroll men det hade vi inte. Doktor Katrin kollade Stinas händer, mage och ögon speciellt. Ne Stina hade bara klagat lite på magont men det hade vi inte funderat på... Katrin funderade över en sjukdom som heter Addisons sjukdom. Det tryckte jag ur henne. Oxå en autoimmun sjukdom. Vi skulle ta prover på detta. Jag skulle inte googla sa hon. Jag googlade. Såklart! Addison är en sjukdom på binjurarna. Katrin sa att det isf inte behövde påverka diabetesen lr blodsockret, om man bara tog medicin varje dag.  Vi tog prover på vårdcentralen. Veckan efter är barnen på dagis. En sån dag vi passade på att äta lunch ihop, Pelle och jag. Då ringer Dr Katrin. Det är inte Addisons sjukdom. YES! Jag står där på träbryggan vid scandic hotell. "Men hennes värden på celiakiproverna är höga och behöver tas om. Celiaki/glutenintolerans. Där rök den goa stämningen från lunchen. Jag ville falla ner i ett svart hål o ta allt av glutenintolerans heter, med mej!!! Grät! Ville svära! Skrika! Alltid har jag känner mej udda över min glutenskit! Nu skulle min dotter få samma skit. Uppepå diabetesen oxå. Röv! Vi blev bittra! Och alla få på fisktorget, lunkade på som vanligt. Medans vår värld rasade igen. Vad skulle nu hända med blodsockret, med alla snabbare kolhydrater i den glutenfria kosten. Läkaren frågade om vi behövde träffa dietisten, eftersom jag redan har gluten. Det ville vi! Mycke nytt kommer ju och vi ville det skulle bli en bra start för Stina.
 
Den dagen kör vi hem från dagis. Stina vill ha pasta. Jag säger att hon ska få äta mina makaroner. "Men jag har ju inte gluten" säger hon. "Jo nu har du det" säger jag. Tillägger "men jag har snurrmakaroner" "okej" säger min 4åring.  Okej! ? 
 
Det är juni. 2år och 2månader efter hennes D1-diagnos. Inga fler diagnoser nu tack! Jag grät på jobbet. Jag grät lite på dagis. Tårar verkar inte ta slut. Stina har inte klagat. Hon är tapper! Hon är tuff!! Jag kan gluten, fint! Men vi kunde inte gluten och diabetes typ-1 ihop. 
 
Nu, oktober. Det flyter på. Pär bakar bäst av oss. Stina har provat kex hit och dit och vet va hon gillar. Positiv start!! Inte har blodsockret blivit direkt sämre heller. Man måste ju få leva oxå. Det finns mycke man faktiskt kan äta som glutenallergiker oxå!! 
 
Det märktes in på henne mer än lite ont i magen ibland, men det kan man ju ha ändå... 
 
Så sant som det är sagt. Hon har ju inte ont i magen nu...och går inte ner i vikt. Visst visste vi att det kunde bli så, med dubbeldiagnos. Men jag trodde nog inte på den oturen riktigt. 
 
När jag sa det på dagis, sa de bara att de fixar det. De förstod...att det va tufft men de skulle ordna det direkt så det skulle funka för Stina. Tryggt! Såklart att det underlättar i oron. 
 
Livet är inte alltid enkelt. Men det fortsätter ändå ❤️ Så vi hänger väl med... 

Förkylningstider

Publicerad 2014-10-22 10:25:35 i Allmänt,

Hej i regnrusket! 
 
Förkylningstider... Tröttsamt. Stina är förkyld. Vi andra oxå. Men våra bukspottkörtlar reder ut det själva. Pelle och jag är Stinas bukspottkörtel. Typ. Pumpen hjälper oss brutalt mycke! I pumpen ställer man in den basala dosen som tickar. Är man förkyld kan msn behöva mer insulin, den tiden. Men det beror på vart förkylningen sätter sig. Sätter den sig i magen, tar inte kroppen upp insulinet så bra. Då blir man lite resistent och kan behöva mer än vanligt. Då stämmer inte kvoterna på Enheter/10 kolhydrater. Då blir hon hög i sitt blodsocker efter mat. På natten kan det oxå behövas mer insulin. Så det som stämde härom natten, gäller inte denna natten. 
Stinas blodsockerkit
 
det kan kännas stressigt när hennes bS är över 10 nästan hela dygnet. Men det är bara att låta tiden gå. Förkylning stannar inte för evigt. 
Nu är det kallare ute. Väder påverkar oxå bs. Då blir det att höja lr sänka doser och följa med i väderomslag. Det finns inget självskrivet. En del barn behöver höjda doser och andra, sänkta. 
 
En en annan faktor i förhöjda värden är, tillväxthormon. När barn växer, gör de ofta det på natten. Då höjs blodsockret. På ett friskt barn behövs oxå mer insulin då. Men då reglerar kroppen det själv. Här höjer vi basalen temporärt lr så ger vi korrigeringsdoser som vi knappar in på pumpen. 
 
Stina blir 5år i januari. Hon, som andra barn älskar godis! Hon äter lördagsgodis och fredagsmys. Hon äter glass och annat oxå. Skillnaden är att hon behöver insulin från sin pump. För att göra godisätandet bättre, äter hon choklad lr chips till sitt godis. flr att få en långsammare blodsockerhöjning och långvarigare värde. Äter hon bara t.ex en tablettask blir det bara snabba kolhydrater som går snabbt upp o snabbt ner. Med choklad till blir det fett och långsammare höjning. Vilket knte påfrestar kroppen lika mycke. Hon får knte så mycke godis. Men tillräckligt! Och hon tjatar inte om mer, för hon och Olle får lika. 
Glass äter hon inte light. Den vanliga är bättre då den är fetare, vilket på samma vis där ger en långsammare höjning av blodsockret.
 
vi byter nålen var tredje dag. Vi byter även insulinet då. Stina är så duktig och tålig. Ibland får vi byta oftare, vid höga värden som inte vill gå ner. Häromdan var det en liten insulinkudde på skinkan efter nålen. Då tar inte kroppen upp insulinet bra. Där fanns en förklaring på de värdena på 17, 23 och 25, som visades den kvällen... 
 
I övrigt hittar vi på typ samma grejer som andra med våra barn. Bara att vi får ha mer koll på S så hon mår bra I sitt blodsocker och att ha regelbundna mattider. Ha med blodsockerapparat och dextrosol jämt. ha lite koll på kolhydratsmängder och appen med listor i mobilen e bra oxå. 
 
Vi vi lever livet. Livet ska inte leva med oss. 
 
Morssning

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela